Agustí Salom

Josep Risueño

Emili Gispert

Valentyna Rachock

Víctor Núñez

 

Història del grup 

El grup d'havaneres Les Veus de Reus va néixer un 10 d'Octubre del 1998 en una aula del Centre de Lectura de Reus. Els components que el formaven llavors eren Anna Is Calabuig, Lluís Castro, Eduard Toda, Agustí Salom i Josep Risueño. La idea era molt clara, oferir al públic una imatge renovada de les havaneres, sense centrar-se només en cançons pròpies del gènere sinó que també es volia convinar altres estils musicals que enllaçéssin bé amb les havaneres i la cançó de taverna, com ara: balades, tangos, valssets mariners, sardanes o bossa nova. Tot això convinat amb una aposta musical molt decidida a on els instruments com l'acordió o la guitarra no només tiguéssin un paper d'acompanyament, sinó que fóssin protagonistes dintre del concert i en les pròpies versions.

La primera posada en escena va ser al teatre de l'antic convent-residència de les Germanetes del Pobres de Reus, pels voltants de Nadal d'aquell 1998. El grup va oferir una cantada de només mitja part i cantant a pèl, és a dir, sense amplificació. No hi van faltar cançons tant conegudes com El meu avi, La Bella Lola, La Moreneta, La Gavina, Oreneta gentil o Mare vull ser pescador entre d'altres. La següent actuació va ser un 11 d'Abril a Capçanes (El Priorat), actuant benèficament per recaptar fons per les obres de rehabilitació de la teulada de l'església. Després va venir l'actuació al castell de Sant Jordi d'Alfama, a les Tres Cales de l'Ametlla de mar el dia 25 d'abril. Aquestes dues últimes actuacions ja van ser amb amplificació, amb un repertori de dues parts i una durada d’una hora i mitja. I una setmana més tard, el diumenge 2 de Maig, el grup va fer la seva presentació oficial al Teatre Bartrina de Reus, precisament a la mateixa casa a on tot just uns mesos abans, el grup havia començat a sonar per primera vegada. Aquell dia el grup va gaudir de la presència de la compositora i lletrista Maria Antònia Vilàs, que va apadrinar el grup i també de l'Àngel Recasens, llavors director de la coral Verge del Camí de Cambrils (Q.R.E.P.). L'estrena va anar conduïda per la presentació de Josep Maria Roig Rom.

Des de llavors, el grup ha acumulat més de 500 actuacions, ha participat en desenes de trobades i cantades d'havaneres i ha actuat tant dintre de l'àmbit català com estatal, aquest últim en menor freqüència.

A més el grup ha passat diverses vegades per l'estudi de gravació. La primera vegada ma ser amb la maqueta en K7 titulada “Veus de Reus” al 1999, la segona vegada al 2003 titulant-se “Racó d'encís” aquesta ja editada en CD, la tercera vegada va ser al 2009 amb “Un Estol de Cançons” i el seu últim treball discogràfic ha estat fa uns mesos, a la tardor de 2013 per commemorar el quinzè aniversari del grup, que es titula “La Frau”. En total, quatre gravacions a on es veu clarament l'evolució del grup i també on es pot comprovar la seva visió particular de les havaneres.

El guitarrista i cantant Eduard Toda deix el grup el mes de febrer de 2017 després de més de divuit anys tocant la guitarra, cantant i realitzant tasques de direcció musical.

Els actuals membres del grup són Emili Gispert (tenor), Valentyna Rachok (acordió), Agustí Salom (baix elèctric i baríton-baix) i Josep Risueño (baríton).

Contacta

  • Telèfon: Josep (977319217)
  • Mòbil: Josep (690193984)
  • Mòbil: Agustí (630926077)
  • Correu-e: lesveusdereus@gmail.com

Xarxes socials